مهندسی عمران-نقشه برداری

·        معرفی کلی رشته

دانشمندان برای قرن بیست و یکم سه مگا تکنولوژی (Mega Technology) در نظر گرفته اند:

1-بیوتکنولوژی(Biotechnology)

2-نانوتکنولوژی(Nanotechnology)

3-ژئوتکنولوژی(Geotechnology)

راه ورود به دنیای علم ژئوتکنولوژی رشته ایست که گاهی مهندسی نقشه‌برداری و گاهی مهندسی ژئوماتیک نامیده می‌شود. مهندسی نقشه‌برداری، مجموعه علم، هنر و تکنولوژی است که به جمع آوری، تحلیل، تفسیر و به کارگیری اطلاعات زمین مرجع می‌پردازد. این اطلاعات می‌تواند مربوط به سطح زمین و یا کیلومترها بالاتر و یا زیرسطح زمین باشد.

به بیان دیگر، المان کلیدی در این رشته، مکان است و تمرکز بر روی هر نوع اطلاعاتی است که بعد مکانی داشته باشد و این یعنی همه چیز. چرا که هر چیزی که هستی دارد مکان دارد و هر رویدادی که اتفاق بیفتد محل وقوع دارد ( خود شما در این لحظه که در حال خواندن این متن هستید کجای زمین هستید؟ یا چگونه می‌توانید بفهمید کجای زمین هستید؟ اگر احیانا قصد دارید از GPS موبایل خود استفاده کنید بدانید که این کار استفاده از ابزار ژئوتکنولوژی و مهندسی ژئوماتیک است پس کاملا مراقب باشید!).

مهندسی نقشه‌برداری به پنج گرایش اصلی ژئودزی، هیدروگرافی، فتوگرامتری، سنجش از دور و سیستم‌های اطلاعات مکانی (GIS) تقسیم می شود. هدف از علم ژئودزی بررسی زمین و کلیه متعلقات آن با هدف تعیین مکان با بیشترین دقت و صحت است. اگر مکان مورد نظر به جای سطح خشک زمین، دریاها و اقیانوس‌ها باشد، تخصص هیدروگرافی ضرورت پیدا می‌کند. فتوگرامتریست‌ها به استخراج اطلاعات مکانی بر مبنای پردازش تصاویر می‌پردازند و متخصصان سنجش از دور بر قلمرو فضا حکومت کرده و به استخراج اطلاعات مکانی از سنجنده‌های ماهواره‌ای می‌پردازند. مهندسان GIS  را می‌توان متخصصان IT  هم در نظر گرفت که هدف آنها مدیریت و تحلیل اطلاعات مکانی با هدف ارائه سرویس‌ها و نرم افزارهای کاربردی مختلف در حوزه مکان و زمان می باشد.

در کل ورود به رشته مهندسی نقشه برداری به شما توصیه می شود اگر:

-از ریاضیات و محاسبات پیچیده لذت می برید

-به کار در فضای آزاد علاقمند هستید

-در خود توانایی مدیریتی ، ارتباطاتی و تحلیلی قوی می بینید و برنامه نویسی علاقه مندید

- و در نهایت ، اهل کار تیمی هستید.

·        دروس مرتبط در دوره دبیرستان

در کل می توان گفت دروس ریاضیات دوره دبیرستان مرتبط ترین دروس به رشته مهندسی نقشه برداری محسوب شده و چه در دروس پایه ای و چه در دروس تخصصی که در دانشگاه ارائه می شود به تفصیل و به صورت پیشرفته تری به آن ها اشاره می شود. ولی به طور خاص برای دانشجویان مهندسی نقشه برداری دروس معادلات ، احتمالات ، فیزیک نور و مهمتر از همه هندسه از جمله دروس پیش زمینه ای می باشد. در این رشته آن قدر از هندسه خواهید دانست که بتوانید ادعا کنید یک مهندسی واقعی هستید ( در زمان قدیم کسانی مهندس خطاب می شدند که هندسه می دانستند!)

·        محیط و بازار کار رشته

از آن جا که رشته مهندسی نقشه‌برداری‌، به نسبت رشته نوین و جدیدی است، با گذر زمان بیش از پیش اهمیت اطلاعات مکانی و در نتیجه تخصص ژئوماتیک در پروژه‌ها و حوزه‌های مختلف علمی آشکار شده است. به نوعی که امروزه متخصصان این رشته در زمینه‌های مختلف مانند مهندسی حمل و نقل، زمین شناسی و معدن، مدیریت بحران و پدافند غیر عامل، بازاریابی و مارکتینگ، ساخت و سازهای عمرانی، ناوبری، توریسم و گردشگری، صنعت برق، صنعت نفت، مدیریت شهری، امور نظامی و ... مشغول به فعالیت می باشند.

اهمیت مهندس نقشه بردار و تخصص نقشه برداری به عنوان فراهم کننده اطلاعات پایه در زمینه‌های مختلف در کشور ما که یک کشور در حال توسعه است، پر رنگ تر نیز می‌باشد. از این رو می‌توان گفت یک مهندس نقشه‌بردار ، اگر تصمیم به کار داشته باشد، هیچ وقت با مشکل بیکاری روبرو نخواهد شد. همچنین دانشجویان این رشته می توانند در مقایسه با سایر رشته‌ها خیلی سریع وارد بازار کار شده و از سطح درآمدی خوبی برخوردار باشند.

·        افتخارات گروه مهندسی نقشه برداری پردیس دانشکده‌های فنی دانشگاه تهران

گروه مهندسی نقشه برداری دانشگاه تهران افتخار دارد اعلام نماید که این گروه بهترین گروه آموزشی در این زمینه نه تنها در داخل کشور بلکه در منطقه خاورمیانه است که ارتباطات بین المللی بسیار خوبی با دانشگاه های معتبر کشورهای مختلف اروپایی، آمریکای شمالی و استرالیا دارد. همچنین این گروه در تعامل با بهترین مراکز پژوهشی دنیا در زمینه مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی است. همچنین این گروه مشاور سازمان‌های مختلف در زمینه انجام پروژه‌های ملی است.